hundefoder

Sådan forstår du varedeklarationen på dit hundefoder

Sådan forstår du varedeklarationen på dit hundefoder

Det kan virke som volapyk, første gang du ser på en varedeklaration for hundefoder; der bruges nemlig helt andre ord og betegnelser end til menneskemad. Her kan du læse om de forskellige bestanddele i hundemad, og hvad du skal lægge vægt på, når du vælger.

Hvis du nogensinde har set på varedeklarationen for din hunds foder, vil du hurtigt opdage, at den ser anderledes ud, end den gør for menneskemad. Det kan derfor være svært at gennemskue, hvad der egentlig er i det foder, du giver din hund. 

Du kan med fordel sætte dig ind i de forskellige udtryk på hundefoderet, så du får en bedre forståelse for, hvad du giver dit kæledyr – og så du er sikker på, at hunden får den mad, den har brug for. 

 

 

Din hund er ikke en ulv

Tamhunden stammer fra ulvene, men der er sket meget, siden de første ulve lod sig lokke af lejrbålenes varme og muligheden for nem mad. Gennem generationer er hundene blevet avlet, så de passer til at leve sammen med mennesker, og det har både haft betydning for deres udseende, men også for deres fordøjelsessystem. 

Hunde kan derfor i langt højere grad end ulve spise vegetabilske madvarer (kilde: vimedhund.dk). Det skyldes, at deres maver med årene har udviklet de enzymer, det kræver for at kunne nedbryde planter og optage energi fra dem – på samme måde som vi mennesker kan. 

Når du køber hundefoder, er der derfor ingen grund til, at du går efter mad helt uden planter; der er intet videnskabeligt belæg for, at det skulle være bedre for din hund. Når det er sagt, kan din hund dog ikke klare sig på en kost bestående udelukkende af planter – den har også brug for kød og/eller fisk. 

 

Protein

Protein fra enten dyr eller planter er en af de vigtigste bestanddele i hundefoder. Protein fra planter kan for eksempel komme fra majs og bønner. Det er med til at give hunden energi, og det er en af de vigtigste byggesten i din hunds krop.

Hundens krop nedbryder proteinet til aminosyrer, der er er vigtige for at opretholde musklerne. Man taler om, at protein består af essentielle og ikke-essentielle aminosyrer, og det er selvfølgelig de essentielle aminosyrer, der er de vigtige. Når din hund har fået den mængde essentielle aminosyrer, den har brug for, vil den bruge resten af proteinet til energi på linje med for eksempel fedt. 

Animalsk protein kan enten komme i form af kød eller i form af restprodukter som brusk og benmel. Hvis der er tale om rigtigt kød, vil der typisk stå for eksempel lammekød på varedeklarationen, mens der ved restprodukter bare vil stå lam. Det bedste for din hund er, at proteinet kommer fra rigtigt kød.

 

(Kilde: bricksite.com)

 

 

Træstof eller råfibre

I menneskemad vil vi udover protein blandt andet tale om, at der skal være kulhydrat i kosten. I hundefoder taler man ikke på samme måde om kulhydrater, i stedet er det vigtigt, at du holder øje med, at der er træstof eller råfibre i maden. 

Træstof og råfibre kan for eksempel være roetrevler eller havreklid. Det har ikke en ernæringsmæssig betydning, men er meget vigtigt for hundens fordøjelse. 

Ligesom i menneskekost er antallet af fibre med til at afgøre, hvor hurtigt maden bliver fordøjet. Fibrene i din hunds kost er derfor med til at forebygge, at hunden får forstoppelse eller diarré. En hund har normalt afføring en til to gange om dagen – er det højere eller lavere for din hund, bør du se på antallet af fibre i dens kost. 

 

Fedt

Mange mennesker bruger meget tid på at spise fedtfattigt, så de kan holde den slanke linje. Har du en tyk hund, er det selvfølgelig også vigtigt, at du ser på, hvor meget fedt der er i maden. I det tilfælde bør du gå efter mad, der indeholder mere protein og mindre fedt. 

Overordnet er det dog godt, at der er fedt i hundefoderet, da det er med til at give hunden energi. Derudover er der mange vitaminer, som din hund har brug for, der kræver, at der er fedt til stede, for at de kan blive opløst. 

Når du skal vælge hundefoder, er det vigtigt, at du ser på typen af fedt. Det bør primært være fedt fra fiskeolie, så din hund også får omega 3 og omega 6. Derudover kan din hund også nedbryde fedt fra hørfrø

 

(Kilde: vimedhund.dk) 

 

 

Råaske 

Råaske er et af de punkter, hvor varedeklarationen på hundemad og menneskemad virkelig er forskellige. Det kan virke mærkeligt, at der skulle være aske i hundefoder, men faktisk dækker det bare over vitaminer og mineraler – ligesom os mennesker har din hund nemlig også brug for det. 

De vitaminer, din hund har brug for, er A, B, C, D, E og K. Hvis der er opgivet andre vitaminer for eksempel et vitamin med et tal bagefter, som B3, vitamin H eller PP, er det tegn på, at det er en forældet varedeklaration, da de stoffer ikke længere betegnes som vitaminer (kilde: bricksite.com). 

Udover at være en betegnelse for vitaminer og mineraler, er råaske også et udtryk for, hvor meget af hundens mad, der er tilbage, når den er blevet forbrændt (kilde: sundthundeliv.dk). 

 

Hvad er det bedste hundefoder til min hund?

Hele grunden til, at du forsøger at sætte dig ind i varedeklarationen på din hunds foder, er selvfølgelig, at du gerne vil give den det bedste foder – men hvad skal du gå efter?

Når du skal finde foder til din hund, bør du gå efter foder, der passer til den specifikke race. Mange hunde har i dag problemer med overvægt, og derfor har de brug for mere fedtfattigt foder. Problemer med huden eller pelsen kan også skyldes, at din hund ikke får det rette foder, ligesom nogle hunderacer har gennemgående problemer inden for racen, der kan forebygges ved at vælge foder, der er udviklet specifikt til den. 

Hvalpe, voksne hunde og ældre hunde har et meget forskelligt aktivitetsniveau og har derfor også brug for forskellige former for foder. Det korte svar på, hvad der er det bedste foder til din hund, er derfor: Se på din hund, og hvad den har brug for – og læs derefter varedeklarationerne på hundefoderet grundigt igennem. 

 

FAQ BOKS

Hvilken mad må hunde ikke spise?

Hvert år er der mange hunde, der er nødt til at komme til dyrlægen, fordi deres ejere har givet dem mad, som de ikke måtte få. Nogle fødevarer kan nemlig være direkte skadelige for hunde.

Det er:
– Chokolade
– Gærdej
– Kaffe
– Vindruer og rosiner
– Avokado
– Kerner i æbler, kirsebær, abrikoser og blommer
– Grøn peber
– Løg
– Nødder
– Svampe
– Tomater
– Ben fra kylling

Hvordan kan jeg selv lave hundemad?

Hvis du selv tilbereder mad til din hund, har du selvfølgelig 100 % mulighed for at styre, hvad din hund spiser. Dermed kan du være sikker på, at din hund får gode råvarer, både i form af kød og grøntsager.

Det kræver dog også noget af dig, når du skal sikre, at din hund får de vitaminer, som den har brug for. Derfor bør du være ekstra opmærksom på at tage din hund regelmæssigt til dyrlægen, når du selv tilbereder dens mad.

Må hunde spise menneskemad?

Mange synes, at det er hyggeligt, at de kan give deres hund rester fra bordet. Det er helt sikkert også noget, som din hund sætter stor pris på. Du bør dog være meget opmærksom på, hvad du giver din hund, når du giver den menneskemad, da det ikke er al mad, den kan tåle.

Som udgangspunkt bør du kun give den mad, der minder om det, der er i hundemad. Det vil sige kød, der ikke er smurt ind i en masse sovs eller marinade, og rå eller kogte grøntsager uden krydderier eller lignende.